Let's talk lipbalm!

Let's talk lipbalm!

Posted By: Site Owner In: Beauty On: Reactie: 0 Hit: 1288

Let's talk lipbalm

Wij zijn ongetwijfeld niet de enigen die met dit weer in letterlijk elke handtas of jaszak een lippenbalsem verstopt hebben! Als jij ook zo gek bent op die geurige en kleurige stickjes, lees dan snel waarom jouw lipbalm misschien niet voor jou doet wat je verwacht!

Wij lijstten de don'ts bij het kiezen van een lippenbalsem even op.

Petrolatum of vaseline - Vasiline of petrolatum zijn twee namen voor hetzelfde synthetische stofje, gemaakt uit aardolie. Wanneer deze grondstof in jouw lippenbalsem zit, zou je wel eens het gevoel kunnen hebben dat je steeds meer en meer moet smeren. Vaseline geeft namelijk even de indruk dat het je lippen verzacht maar legt er tegelijk ook een filmpje over. Zo verliezen je lippen hun natuurlijke vochtbalans en kunnen ze die zelf niet meer herstellen. Bovendien blijven dode huidcellen 'gevangen' onder dat laagje en kunnen je cellen zich minder snel vernieuwen. Schadelijk is de stof dus niet, maar helpen doet ze ook niet.

Extracten - Veel lippenbalsems beweren met natuurlijke ingrediënten gemaakt te zijn. Op het hulsje staat een mango of een honinggraat, dus het moet wel goed zijn. Helaas is dat een knap staaltje marketing. Vaak zit er immers enkel een chemisch vervaardigd extract in, dat nog nooit zijn natuurlijke tegenhanger heeft gezien. Als er dan bijvoorbeeld echt een natuurlijke olie inzit, is dat vaak maar een mini deeltje van je stickje.

Aroma's, parfums of fragrances - Net als het stukje hierboven, is er aan sommige geurtjes gewoon niets natuurlijk. De fabrikant is niet verplicht om te noteren of het gaat om een chemische of natuurlijke geur. De kans is dus groot als dit niet vermeld is, het gaat om een proefbuis-geurtje. Deze parfumstoffen kunnen bestaan uit meer dan 200 ingrediënten die nare gevolgen kunnen hebben. hoofdpijn, duizeligheid, uitslag, hyperpigmentatie, hoesten, overgeven, huidirritaties…

Minerale oliën -In september kwam na een grootschalig onderzoek aan het licht dat in veel lippenbalsems minerale oliën worden gebruikt die MOSH (Mineral Oil Saturated Hydrocarbons) en MOAH (Mineral Oil Aromatic Hydrocarbons) bevatten. Deze worden respectievelijk in verband gebracht met kanker en gezwollen lever-, milt- en lymfeklieren. Minerale oliën kan je op het labeltje terugvinden onder de volgende namen: cera microcristallina, ceresin, (hydrogenated) microcrystalline wax, (hydrogenated) polyisobutene, mineral oil, ozokerite, paraffinum (liquidum), petrolatum, polyethylene en polybutene.

Menthol, camphor, eucalyptus en lavendel - Veel mensen kunnen deze bestanddelen maar moeilijk verdragen. De stofjes irriteren de lippen en maken deze zo nog gevoeliger.

Propyl- en butylparabenen - Deze stoffen verlengen de houdbaarheidsdatum van onze producten. Helaas zijn de concentraties hoger dan noodzakelijk. Ze dringen door onze huid en verstoren onze hormoonhuishouding met als mogelijk gevolg kanker.

Alcohol - Niet elk alcoholderivaat is schadelijk. De volgende soorten smeer je liever niet op je lippen: ethanol of ethyl alcohol, denatured alcohol, methanol, isopropyl alcohol, SD alcohol en benzyl alcohol. Deze zijn gekend om weldadige bestanddelen snel voorbij de huidbarrière te krijgen. Nadeel: hiervoor maakt ze de verschillende huidlagen eerst genadeloos stuk. We eindigen dus met een beschadigde huid die niet langer de vochtbalans kan reguleren noch zich beschermen tegen bacteriën van buitenaf. Een no go dus!

Heb jij na het lezen van deze post nog vragen? Stuur dan een berichtje naar info@naturalsecrets.be! Stuur ons ook gerust de ingrediëntenlijst van jouw stickje, dan kijken wij mee of dit een goede lippenbalsem voor je is.

In Same Category

Related by Tags

Comments

Leave your comment

* Required field